Risico's

Bij crowdfunding zijn er als ondernemer risico’s. Tijdens je campagneperiode probeer je investeerders te overtuigen van je plannen en test je of er draagvlak is. Campagnevoeren kost tijd en geld, maar er is geen garantie op succes. Er zijn verschillende risico’s om rekening mee te houden.

Slaagkans
Bij crowdfunding leg je je plannen voor aan de crowd. Voor het slagen van je campagne ben je afhankelijk van hun oordeel. Haal je het doelbedrag niet, dan worden alle investeringen teruggestort. Voor de start van je campagne betaal je ons een plaatsingsfee, slaagt je campagne niet, dan ben je dit bedrag kwijt.

Verantwoordelijkheid naar de crowd
Crowdfunding begint in je eigen netwerk. Uit dit netwerk komen de eerste investeerders en ambassadeurs. Met hen maak je een zakelijke afspraak over terugbetaling of het leveren van een andere tegenprestatie. Dit kan invloed hebben op persoonlijke verhoudingen. De afspraken die je maakt worden vastgelegd in een contract. Kom je deze niet na dan schaadt je hun vertrouwen. Wanneer je de gemaakte afspraken niet kunt nakomen dan kunnen investeerders via rechtswege hun geld opeisen. Dit kan leiden tot een faillissement.

Eerlijkheid
Wees altijd eerlijk naar je crowd over de risico’s, je plannen en de bestemming van het bedrag dat je wil ophalen. Leg je plannen voorafgaand aan de campagne voor aan verschillende experts, zoals een boekhouder of ervaren ondernemer in dezelfde branche. Maar onthoud; hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt om risico’s te beperken, er is altijd een risico dat je plan niet uitpakt zoals je vooraf had verwacht. Betrek je crowd daarom bij de ontwikkelingen vooraf, tijdens en na je campagne. Zo weten zij hoe het ervoor staat en kun je teleurstellingen voorkomen.