Stadkamer

Mijn naam is Astrid Vrolijk en ik ben sinds 2010 directeur van de Stadkamer. Stadkamer is in 2015 ontstaan uit een fusie van de bibliotheek, cultuureducatie en amateurkunst. Dit vanuit de gedachte dat ieder mens wil bijblijven en zich thuis wil voelen in deze wereld. Stadkamer is als zelfstandige stichting afhankelijk van subsidies. Als we iets meer willen doen voor de stad, zullen we daar zelf de middelen voor moeten vinden.

Huiskamer van Zwolle

Elke stad heeft een huiskamer nodig. Een plek zonder drempels waar je mensen kunt ontmoeten, waar je tot rust komt en onder het genot van een kop koffie een boek of tijdschrift kunt lezen. Maar ook een plek waar je uitgedaagd wordt om bij te blijven in een snel veranderende wereld. Waar je inspiratie opdoet en je kunt laten bijspijkeren als dat nodig is. Stadkamer is die plek voor Zwolle. Voor burgers en scholen, voor cultuurliefhebbers, maar ook voor mensen die niet mee kunnen doen omdat ze bijvoorbeeld de Nederlandse taal niet beheersen. Stadkamer brengt mensen samen, maakt de stad rijker en dat is winst voor iedereen.

Stadkamer biedt een inspirerende omgeving waar iedereen terecht kan voor:

 • kennis, informatie en advies
 • educatie en ontwikkeling
 • lezen, literatuur, kunst en cultuur
 • culturele- en maatschappelijke activiteiten
 • verblijven, werken en studere

Nieuwe locatie

Wij kunnen niet ontkennen dat ons nieuwe onderkomen regelmatig onderwerp van gesprek is. Een voordeel daarvan is dat vele Zwollenaren ons begin 2017 aan de Zeven Alleetjes weten te vinden.

Stadkamer huurt haar locatie van de gemeente Zwolle. Dit betekent dat Stadkamer zelf verantwoordelijk is voor de inrichting. Uit eigen middelen en met de opbrengst van de oude locatie komen we gelukkig al een heel eind. Het inrichtingsbudget is echter niet voldoende om alle plannen te realiseren. De nieuwe Stadkamer krijgt 15 hotspots. Hotspots zijn bijvoorbeeld een Voorleeshoek en een Makkelijk Lezen Plein voor kinderen, een Doehoek, Huiswerklokaal, een Oefenruimte, een Taalpark of een Werkinfopunt.

Bij de inrichting van onderstaande drie hotspots hebben wij jouw steun hard nodig.

1. Jong geleerd

Deze hotspot is meer dan een uithangbord. Het is voor de allerjongste onder ons dé plek waar ze hun eerste boeken halen en voorgelezen worden. En laten we eerlijk zijn; wie is er niet groot mee geworden. We laten kinderen graag hun talenten ontdekken, wat ze leuk vinden en wat ze kunnen. Voor deze kinderen hebben we een uitnodigende leesplek en veilige doehoek in gedachten.

De kosten voor inrichting bedragen € 15.000. Hiervoor realiseren wij een leestribune voor groepen en voorleesmeubels voor individuele kinderen en hun ouders. Voor de Doehoek hebben we werktafels en stoelen nodig en laptops en (3D) printers. Maar ook een vitrinekast en een scherm waar kinderen hun talenten en dromen kunnen laten zien.

2. Iedereen doet mee

Wij bieden niet alleen onze huidige bezoekers een warm welkom, maar ook de mensen die niet zo snel naar binnen lopen. In de nieuwe locatie willen we met jouw hulp een up-to-date voorziening realiseren die waardevol is voor meer kwetsbare Zwollenaren. Denk hierbij aan mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal of mensen die het digitaal niet bij kunnen benen. Voor deze mensen hebben we een stimulerende leeromgeving in gedachten. De kosten voor de inrichting bedragen €20.000. Hiervoor kunnen we een leslokaal met inrichting aanschaffen inclusief Digibord en pc’s. Voor het Taalpunt is een afgeschermde ruimte nodig met een instructiescherm. Voor iedereen die wil kennismaken of experimenteren met de digitale mogelijkheden van morgen willen we graag een medialab realiseren met snelle pc’s, 3D printers en een lasersnijder.3. Amateurkunst doet iets met je

Veel Zwollenaren, jong en oud, beoefenen een of andere tak van amateurkunst. Hierbij kun je denken aan een theatergezelschap of het optreden met een muziekband. We doen ons best om zoveel mogelijk mensen hiervoor enthousiast te maken en te houden. Daarvoor hebben we een plek nodig waar je op kunt treden, oefenen of exposeren. Maar ook een zaal voor mensen die graag naar een voorstelling of concert gaan van bijvoorbeeld diezelfde amateurkunstenaars. Kleinschalig, niet te groot, zoals dat bij een huiskamer past. Voor deze mensen hebben we een creatieve omgeving in gedachten. De kosten voor de inrichting bedragen € 15.000. Hiervoor kunnen we een eenvoudige tribune en geluids- en lichtapparatuur aanschaffen.Word jij Stadkameraad?

Met jouw hulp als stadkameraad realiseren we een unieke huiskamer in Zwolle. De meest inspirerende plek van de stad, hét oplaadpunt voor kennis en cultuur voor iedereen. En omdat de Stadkamer voor iedereen is zijn we blij met iedere donatie die we mogen ontvangen. Naast eeuwige dank hebben we een aantal toffe tegenprestaties voor je in petto. Kijk snel bij de beloningen of er wat voor je tussen zit en vergeet niet al je vrienden en kennissen op de hoogte te stellen van ons initiatief. We hopen je snel terug te zien bij de opening van de Stadkamer. Daar ben je per slot van rekening Stadkameraden voor!

Nieuwsgierig hoe wij met de inrichting vorderen? Volg ons op Facebook of bekijk onze website www.stadkamer.nl.

Heb je vragen over onze crowdfundingcampagne, over ons of heb je suggesties of specifieke wensen, laat het ons weten via hallo@stadkamer.nl

€ 2000Van Wijnen Zwolle BV

€ 500

Top initiatief!

€ 1500Nysingh advocaten-notarissen N.V.

€ 10000Zwolse8 Stichting

€ 10Jan Reith

€ 2000Novon Schoonmaak bv

Investeren in taal is investeren in mensen! Ik hoop dat dankzij jullie taalpunt steeds meer mensen deze boodschap kunnen

€ 25Tjitske Keizer

€ 10Anneloes Zomerdijk

€ 25Jan Aberson

€ 30Anne Marie van Helsdingen

€ 25

Mijn dochter van drie leent boeken dat het een lieve lust is. Ikzelf geniet ook van bezoekjes aan Stadkamer. We kijken uit naar de nieuwe vestiging. Stadkamer Zuid is vooralsnog onze fijne huisbieb.

€ 50Helmar Niemeijer

De hotspot 'Jong Geleerd' waarmee de Stadkamer ruimte biedt aan leesplezier & kennis delen voor jongeren, klinkt geweldig! Buro Zuiver draagt het welzijn van kinderen een bijzonder warm hart toe en hoopt er zo een bijdrage aan te kunnen leveren.

€ 5000Axxor BV

€ 30Emmy Detmar

€ 15Carla Aleksandrowicz

€ 25Mariette swart

€ 50Patrick Rijke

€ 100

Mooi initiatief, de Stadkamer moet voor iedereen bereikbaar blijven, daarom mijn inzet.

€ 1000JHK Architecten Maatschap

€ 25Jan / Lieke Roorda / Tromp

€ 10Brammert Geerling

€ 2500Rabobank IJsseldelta (Coöperatieve Rabobank U.A.)

Leren lezen is, net zoals schrijven en rekenen, belangrijk om later goed voor jezelf te kunnen zorgen. Daarom verdienen de jongsten een mooie eigen plek in de Stadskamer. Wij dragen als partner graag bij aan de inrichting van de hotspot 'Jong Geleerd'.

€ 25Tjitske Plakké

€ 150René de Mooij

€ 50Jan Brink

€ 1000Hemmink B.V.

€26.155(104%)

 • Minimaal€25.000Tot maximaal€50.000
Voorverkoopcampagne
 • 26 Investeerders
 • Succesvol tot de campagne sluit.

 • Beloningen
 • Investeringen
 • Doelgroepomschrijving
 • Social