IKcircuLEER


Stoute schoenen

Hallo, mijn naam is Liedewij de Graaf. Als projectmanager in een educatieve uitgeverij trok ik in 2014 de stoute schoenen aan en startte IKcircuLEER, levende lessen voor een circulaire economie. We maken lesmaterialen en organiseren (docenten)bijeenkomsten om duurzaam onderwijs in de praktijk te versterken.

Vliegende start

Dankzij een fantastische raad van inspiratie en dito vormgever maakte IKcircuLEER een vliegende start met het winnen van ASN Bank Wereldprijs in november 2014. Willem Lageweg, oud-directeur van MVO Nederland, schreef daarover: 'Voor een circulaire en inclusieve economie is duurzaam onderwijs op alle niveaus onmisbaar. Dat geldt voor huidige en toekomstige generaties. Namens MVO Nederland onderschrijf ik daarom het belang van IKcircuLEER om een kennisbasis duurzaamheid structureel in het (V)MBO te verankeren'.
Leren circuleren

Wat betekent het voor ons dagelijks leven als de wereldbevolking binnen 1 mensenleven verdrievoudigt, zoals nu gebeurt? En wat betekent dat voor de jongeren die nu naar school gaan? Zijn zij voorbereid op werken in een duurzame circulaire economie?

Ruim de helft van de jongeren volgt een opleiding in het (V)MBO. Het is tijd dat duurzaam onderwijs niet beperkt blijft tot het universitair en hoger onderwijs, maar dat ook (V)MBO-ers daarin hun weg gaan vinden, want:
- nieuwe vakmensen zijn onmisbaar
- steeds meer bedrijven vragen om werknemers met kennis over duurzaamheid
- steeds meer klanten vragen om duurzaam geproduceerde producten
- dagelijks worden er nieuwe slimme innovaties bedacht
- de overheid koopt 100% duurzaam in.

Met IKcircuLEER gaan jongeren op zoek naar de antwoorden op vragen zoals: Welke producten en diensten uit het dagelijks leven zou je niet willen missen? Waarvan zijn die gemaakt, en hoe, met welke materialen? Wie werkten eraan en in wat voor situaties? Wat is slim om te doen als je het niet meer nodig hebt? IKcircuLEER maakt leren circuleren makkelijk en aantrekkelijk: van grondstoffen, kennis en goede ideeën.Levende lessen

Inspirerende praktijkverhalen vertalen we tot levende lessen voor het (beroeps)onderwijs. Samen maken we meer impact.

Die circulaire economie bruist van de energie. Ondernemers, overheid en klanten zijn op zoek naar nieuwe manieren om producten te maken en samen te werken. Om het beter te doen. Zonder schade aan de leefomgeving, uitputting of vervuiling. Ze willen werken zonder afval, want afval wordt grondstof voor iets anders. Net zoals in de natuur. In een circulaire economie versterken economie en ecologie elkaar.

Grote bedrijven, start-ups en kunstenaars delen hierin een missie: met hun activiteiten brengen ze de werelddoelen van de Verenigde Naties dichterbij. Zoals een levende les verwoordt: 'We werken lokaal, maar we denken globaal'.Nu zijn er 6 lesmodules van IKcircuLEER beschikbaar, de titels zijn:
- Plastic soep. Dat eet je niet!
- Op jacht met de Plastic Soup Surfer
- Eindeloze ontwerpen van afgedankte kleding
- Een webshop starten om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen.
- Eten van de toekomst. Wat is duurzamer eten?
- Oesterzwammen groeien op koffiedik. Van afvalreductie naar voedselproductie.

Nog 3 lesmodules staan in de steigers. Die willen we graag zo snel mogelijk afronden en vormgeven. Daarom doen we nu een beroep op de 'crowd'. Help jij IKcircuLEER duurzaam onderwijs in de praktijk versterken? Superfijn als je onze crowdfundcampagne ondersteunt, kijk snel bij de beloningen.Een school zonder afval. Kan dat?

De lesmodules van IKcircuLEER zijn afzonderlijk inzetbaar, maar ook in een reeks. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van een scholenversie 100-100-100 voor een afvalvrije school. Om die reeks over afval=grondstof te kunnen afronden, starten we deze crowdfunding.

Honderden gezinnen in meer dan 100 gemeentes deden al mee aan 100-100-100.nl voor afvalvrije huishoudens. Op basis daarvan bouwden we een scholenversie, met support van DuurzaamDoor, Provincie Overijssel, ROVA, webdeveloper Boerdam en platform vmbo D&P. De lesmodules van IKcircuLEER verdiepen de weekopdrachten over verschillende afvalstromen.

‘Een school zonder afval. Kan dat?' was de centrale vraag tijdens het DuurzaamDoor Festival in december 2016 in Stedelijk Museum Zwolle. 30 leerlingen van 4 VMBO-scholen lieten daar zien hoe ze met opdrachten uit lesmodules van IKcircuLEER werkten aan voorkomen, verzamelen en upcyclen van afval.

'Volhouden en doorzetten' was toen het advies vanuit het onderwijsveld na de brainstorm. We doen niets liever. Deze crowdfunding campagne bewijst dat :-)

No time to waste

Nieuwe lesmaterialen implementeren in het onderwijs is nog niet zo eenvoudig. Wij willen leren circuleren versnellen. Daarom doen we nu een beroep op 'the crowd'.

Crowdfunden laat de kracht zien van veel kleine beetjes die samen een groot effect hebben. Dat is precies waar het om gaat bij duurzaamheidsvraagstukken; plastic soep en klimaatverandering zijn zo ontstaan. Doordat veel mensen dagelijks iets kleins doen. In die kracht ligt ook de oplossing, wanneer we bewust kennis en gewoontes inzetten om bij te dragen aan werelddoelen van de VN. Duurzaam onderwijs geeft daaraan een basis. Versterk jij onze crowdfunding campagne?Doe mee, doneer, en ga op 11 mei al het gesprek aan met Jan Terlouw. Je ontvangt dan zijn gesigneerde boek. Wees er snel bij want op=op. Of bestel een fijne 'circular bag', gemaakt van oude uniformen, met een poster uit de lesmodule over de textielkringloop.
Je helpt IKcircuLEER dan verder groeien. We staan er klaar voor.

'We' dat zijn: Kike Olsder, Merete Gerhards en Liedewij de Graaf, samen met andere onderwijs- en duurzaamheidsprofessionals in de raad van inspiratie voor de impact-gedreven netwerkorganisatie van IKcircuLEER.

Met € 9.000 kunnen we 3 lesmodules die op stapel staan afronden en vormgeven. Dan is het thema afval=grondstof compleet voor het vak 'Milieu, hergebruik en duurzaamheid'. De campagne is helemaal super-geslaagd als we € 15.000 mogen ontvangen. Met die steun kunnen we 5 lesmodules afronden en vormgeven.

Naast het realiseren van nieuwe lesmaterialen is er nog een reden voor de crowdfunding: we zullen de beschikbare 6 lesmodules van IKcircuLEER graag aanbieden aan docenten die daarmee willen werken. Sponsor jij een klas met lesmaterialen?

In het afgelopen jaar hebben we voor 80 vmbo-docenten een cursus 'Milieu, hergebruik en duurzaamheid’ verzorgd. Graag willen we deze docenten lesmaterialen kunnen aanbieden. Of ken je zelf een docent die met duurzaam ondernemen in de klas aan de slag wil. Hoe gaaf is het als we die docent van lesmateriaal kunnen voorzien?

Zou jij ons willen helpen om duurzaam onderwijs in de praktijk te versterken? Doneer aan onze campagne en kijk bij de beloningen. We zijn je enorm dankbaar. Graag ontmoeten we je al op 11 mei op Windesheim in Zwolle. Of we zien je in het najaar tijdens de presentatie van de nieuwe lesmaterialen.

Heb je vragen? Mail dan aan info@ikcirculeer.nl
€ 25Ferna Jalink

Gehaald! Van harte Liedewij, veel succes met je prachtige werk!

€ 250De Nieuwe Circulaire eenmanszaak

€ 50

Gefeliciteerd Liedewij, het is gelukt als ik het goed zie!

€ 222De Nieuwe Circulaire eenmanszaak

€ 25Marleen de Kanter

Succes met dit mooie project!!!

€ 52Michelle Laagewaard +Zin

Aan jongeren meer leren en laten ervaren over duurzame economie & bewust consumeren draag ik bij met plezier! Bedankt!

€ 500Cycloon B.V.

Als "Game Changer" op de markt van duurzame transport en logistiek steunen we dit kennisdelende initiatief.

€ 50Maria Berkhout

€ 50

Wat een mooi initiatief. Succes

€ 250SMO BV

€ 265

BMA nodigt uit tot circulair ontwerpen voor Young Tailor Talent Trofee

€ 30b-open eenmanszaak

Prachtig initiatief en complimenten voor je doorzettingsvermogen. Succes!

€ 25Christian Voortman

€ 50

Succes!

€ 50Caroline Koolschijn

€ 25Annemarie Handgraaf

€ 2000

Provincie Overijssel versterkt leren en werken in een circulaire economie

€ 250VerdraaidGoed VOF

Positieve verandering begint bij positief onderwijs met goede voorbeelden. Als circulair ondernemers steunen wij graag!

€ 30GOED ondernemer

€ 50Bundles Nederland BV

€ 50Timmy de Vos

€ 100D.G.J.M. Bloemen

Veel succes! Duurzaamheid is essentieel voor onze toekomst. Goed om de jeugd hier nadrukkelijk mee te leren omga

€ 75Marlies Notermans

€ 100Mariska Kiewiet de Jonge

€ 75Peter Huiberts

€ 30heleentje swart

IKcircuLEER neemt de (toekomstige) doeners van onze maatschappij zeer serieus. Zet m op Liedewij!

€ 50Wine Kock-Lambregts

€ 50Marjon de Vries

Prachtig initiatief dat alle steun verdient!

€ 50Asselien Broekhuis

€ 50Kennispoort Regio Zwolle van den Hengel

€ 50Babette Porcelijn

Duurzaamheid in het onderwijs is key! Go Liedewij!

€ 50Usufruct BV

€ 25Erica Bol

€ 50Guido Bastiaans

€ 50Jacomijn de Vries

€ 25Henk Stuivenberg

€ 25

Hele leerervarende lesbrieven! Jeugd bewust maken dat iedere actie een reactie heeft!

€ 50Phiel Wijers

Bewustwording bij jongeren zal zorgen voor een mooiere toekomst, Phiel Wijers

€ 250Jan Willem Reineke

€ 400

deltaWonen gaat circulair

€ 100Jan Willem Reineke

€ 1000Duurzaamheid.nl BV

€ 75Kike Olsder

IKcircuLEER is belangrijk, en hartstikke mooi. We gaan er voor!

€ 50Wim Gerritsen

€ 25P.J.C. ter Weer

€ 50AAS HILVERSUM BV

Heel veel succes namens AAS Hilversum!

€ 50Richard Stuivenberg

€ 50

Heel veel succes Liedewij aan jou en je team. Fantastisch inspirerend en een voorbeeld voor velen!

€ 50ContentKeuken de Graaf

€ 50Elian Stienen

€ 50Ilse Van Dalfsen

Een geweldig initiatief!

€ 50Matteo Ruberto

Een mooi initiatief Liedewij. Heel veel succes toegewenst!

€ 250Het Groene Brein Stichting

€ 25Inge Matthezing

€ 50Tineke & Henk Sikkema

€ 30Elke Olsder

Heel veel succes! Een geweldig project :) Elke

€ 50Anna Selderijk

€ 50Hans van der Woerd

€ 250GoedemorgenMKB

€ 50NieuwsgierigerWijs community

€ 25Natascha Kooiman

Liedewij! Geweldig hoe je doorzet en wat je al hebt neergezet. Het is werkelijk iets om trots om te zijn!!

€ 50

Leuk iniatief!

€ 50Ineke van Zanten

Succes Liedewij! Op naar nog veel meer meer IkCirculeer

€ 500L. de Graaf

€ 250Else Boutkan

€ 100Ligna eenmanszaak

€ 100Groene Generatie NL Eenmanszaak

Succes Liedewij. Groene Generatie NL gaat er aandacht aanbesteden in allerlei social media en de nieuwsbrief.

€ 50L. de Graaf

€9.334(103%)

  • Minimaal€9.000Tot maximaal€15.000
Voorverkoopcampagne
  • 68 Investeerders
  • Succesvol tot de campagne sluit.

  • Beloningen
  • Investeringen
  • Doelgroepomschrijving
  • Social