3 april 2018

Waarom crowdfunding zo goed in deze tijd past

Crowdfunding maakt de laatste jaren een ontzettende groeispurt door. Bijna iedereen weet ondertussen wel van het bestaan van crowdfunding af. Misschien heeft iemand in jouw omgeving wel eens gecrowdfund. Crowdfunding begint zich zo lekker in onze samenleving te nestelen.

Wat ons opviel is dat crowdfunding dan soms wordt beschreven als een type financiering die helemaal in de tijd van nu past. Maar waarom eigenlijk? Waarom past crowdfunding juist in déze tijd? Wij kwamen uit op deze drie redenen:

1. "Living the dream"

Hoe vaak hoor je nog dat Jantje van de overkant niet zijn droom achterna kan gaan omdat hij de winkel van zijn vader moet overnemen? Of dat de vriendin van je zus niet verder mag leren omdat ze nou eenmaal voor het huishouden in de wieg is gelegd? Het gebeurt absoluut nog, maar toch stukken minder dat veertig jaar geleden. Wij besluiten tegenwoordig zelf over onze toekomst. Wat wil ík? Waar ben ík goed in? Deze vragen leiden nu vaak de keuzes voor de toekomst. Jantje van de overkant en de vriendin van je zus gaan nu hun eigen dromen achterna. Crowdfunding maakt het mogelijk dat ook mensen die zelf geen startkapitaal hebben, toch een onderneming kunnen starten. Stinkend rijk of geen cent te makken. Een oude rot in het vak of een groentje. Ze kunnen allemaal de kans wagen. De toegang tot geld is door crowdfunding binnen een groter bereik gekomen en daardoor ook het opstarten van dat ene idee dat al jaren in hun hoofd ronddwaalt.

2. De lokale "crowd" beslist

We leven in een democratische wereld. Wij willen allemaal graag meedenken en meebeslissen. Zo ook in de wereld van het ondernemen. Waarom zou de bank alleen mogen beslissen of een idee het geld waard is of niet? Crowdfunding geeft de "crowd" een stem in deze beslissing. Als dat niet democratisch is?! Maar ook past crowdfunding goed in de lokale-trend van nu. Grootschaligheid is niet zo in trek meer. Korte lijntjes en direct contact is wat mensen al meer aanspreekt. En wat is er meer lokaal dan jouw eigen netwerk inzetten bij het opstarten van je onderneming? Een goede band tussen investeerder en ondernemer? Of het testen van de belangstelling voor een plan in jouw omgeving?

3. "Internet life"

Zonder internet, geen crowdfunding platform. Zo simpel is het. Maar het maakt niet alleen het bestaan van de website mogelijk. Het zorgt er ook voor dat er heel veel mensen heel snel bereikt kunnen worden. Denk aan google en social media. Zonder facebook zouden we niet zoveel en zo snel verbondenheid met de crowd kunnen creëren. Maar ook gaan de geldstromen allemaal via internet. Zonder internet zou dit allemaal veel ingewikkelder zijn en vooral veel tijdrovender.

Wil jij een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden en zit je te denken aan crowdfunding? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.