5 december 2017

Lachend de drukke crowdfunding campagnetijd in

Een crowdfundingcampagne starten gaat niet over een nacht ijs. Je gaat in gesprek met Lovetofund en denkt samen met je accountmanager na over de opzet van je campagne. Kortom: het opzetten van een campagne heeft voldoende voorbereidingstijd nodig. In die periode kun je je tijd goed benutten door vast wat voor-campagne te doen. Zo gebruik je je tijd zo efficiënt mogelijk en zorg je voor een vliegende start op de eerste dag van je campagneperiode.

Activeer je netwerk
Zorg dat je je netwerk alvast activeert en vraag of mensen bereid zouden zijn om te investeren. Maak een mailinglijst met vrienden, familie, kennissen en buren, stel hen op de hoogte van je plannen en vraag hen of ze van plan zijn te investeren. En ja, dat is best spannend. Maar als je dit doet voordat je campagne start, zorg je ervoor dat je bij de start van je campagne gelijk een aantal investeringen binnen hebt. En de ervaring leert dat campagnes boven de 30 à 40% ook voor investeerders buiten je warme netwerk interessant worden. Een campagne waar al wat in zit, straalt nu eenmaal vertrouwen uit.

Bedenk passende beloningen
Door je netwerk te activeren vóórdat je daadwerkelijk start, kom je er gelijk achter of je plan aanslaat en of mensen behoefte hebben aan jouw onderneming (bij weinig toezeggingen kun je je afvragen waarom mensen niet willen investeren). Ook is het een handige manier om te checken wat voor beloning jouw potentiële investeerders leuk vinden. De juiste beloning kan mensen namelijk net dat zetje in de rug geven om in jou te investeren, hartstikke belangrijk dus! Je kunt een poll starten op Facebook, of de vraag stellen per mail.

Activeer je merk
Je campagneperiode wordt druk genoeg, dus al het werk dat je voor die tijd kunt doen is mooi meegenomen. Het opzetten van je social media is daar een mooi voorbeeld van. Begin je from scratch? Kies dan één of twee social media om mee te starten, bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Een verzorgd social media profiel met regelmatig relevante content, straalt professionaliteit uit. Zorg er liever voor dat je regelmatig communiceert via één platform, dan dat je op meerdere media maar half aanwezig bent.

Voorzie je volgers van updates en zorg dat je informatie up-to-date is. Zo krijgen potentiële investeerders ook echt het idee dat er wat staat te gebeuren en zien ze dat je hard aan het werk bent. Neem ze mee in het proces naar de start van je campagne, deel foto’s waarin je laat zien waar je allemaal mee bezig bent en bedank de mensen die dat verdienen.

Zorg voor beeldmateriaal
Voordat je kunt starten met je crowdfundcampagne heb je een campagnevideo nodig. Hierin spreek je je potentiële investeerders toe, vertel je wat je plan is en doe je een beroep op de kijker. Om twee vliegen in één klap te slaan, zorg je ervoor dat er die dag ook iemand aanwezig is die foto’s kan maken. Zo heb je direct een paar mooie portretfoto’s van jezelf, van de locatie én van het proces. Kun je die gelijk weer gebruiken voor je social media.

Meer inspiratie
Voor meer inspiratie en tips gaan we graag met je in gesprek. We kunnen je helpen met het verkrijgen van een hoop media-aandacht tijdens je campagne, tips om een super goede campagnevideo te maken, het bedenken van originele beloningen en je in contact brengen met ondernemers die hun ervaringen graag met je delen over hun campagnetijd en de periode daarna.

Wil jij een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden en zit je te denken aan crowdfunding? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.