23 september 2018

Investeerders zijn dichterbij dan je denkt

Crowdfunding kan een mooie manier zijn om je bedrijf te tonen aan heel Nederland. Toch merken we dat investeerders vaak dichterbij zijn dan je denkt. Veel ondernemers focussen op online communicatie, maar de kracht van offline communicatie om de buurt te betrekken bij je campagne moet niet worden onderschat.

Ook de onbekende buurtbewoner investeert

Crowdfunden begint bij je warme netwerk. Zo kun je de eerste 30% binnen halen door bekenden te benaderen die geloven in jouw plan. Deze eerste groep wekt vertrouwen bij de rest. Met deze steun ben je klaar om de wijde wereld in te gaan. Althans, wijde wereld…. Naast dit warme netwerk wat vaak in je eigen directe omgeving te vinden is, blijkt dat er nog veel meer investeerders in je directe omgeving te vinden zijn. Mensen die je dagelijks “gewoon” voorbij loopt, kunnen zomaar potentiële investeerders zijn. Mensen uit de buurt zijn een effectieve groep om te benaderen omdat je sneller zichtbaar bent voor deze groep. Mensen hebben ook vaak meer affiniteit met een plan uit de buurt omdat het tastbaarder is, zij de plek die ze mede gefinancierd hebben kunnen bezoeken en mensen de buurt waarin ze wonen vaak leuke projecten “gunnen”.

Crowdfunding vooral lokale aangelegenheid

Verreweg de meeste investeerders van een crowdfundingproject bij Lovetofund komen uit de regio Zwolle. Gemiddeld komt minstens 60 procent van het bedrag dat wordt geïnvesteerd van binnen de gemeentegrens. Meer dan 80 procent komt uit de regio Zwolle. Investeerders willen pas investeren als ze het kunnen aanraken. Iemand die in Zwolle woont, gaat niet in een restaurant in Amsterdam investeren omdat hij of zij daar toch nooit gaat eten. De cijfers laten zien dat crowdfunding meer draait om het activeren van de crowd dan om het ophalen van geld. We zien dat ook bij de grote projecten de investeringen eerst uit de regio komen. Daarbij geldt ook dat ondernemers zelf mensen in hun kringen activeren. Pas als je een kritieke massa creëert, dan word je interessant voor buitenstaanders.

Wil jij een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden en zit je te denken aan crowdfunding? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.