10 februari 2018

Crowdfunding is vooral een lokale aangelegenheid

Lokaal ondernemerschap en crowdfunding hebben een goede relatie. Dit zie je o.a. aan de crowdfunding campagnes van DutchFiets, Groene Kinderopvang 't Werkel, De Gillende Keukenmeiden, WesterZwam en Bloem en Oogst. 

Verreweg de meeste investeerders van een crowdfundingproject komen uit dezelfde regio als het project zelf. Gemiddeld komt 60 procent van het bedrag dat wordt geïnvesteerd van binnen de gemeentegrens. Meer dan 80 procent komt uit dezelfde regio als het project. Investeerders willen pas investeren als ze het project kunnen "aanraken". Iemand die in Zwolle woont, gaat niet in een restaurant in Amsterdam investeren omdat hij of zij daar toch niet gaat eten. De cijfers laten zien dat crowdfunding meer draait om het activeren van de crowd dan om het ophalen van geld. We zien dat ook bij de grote projecten de investeringen eerst uit de regio komen. Daarbij geldt ook dat ondernemers zelf mensen in hun kringen activeren. Pas als je een kritieke massa creëert, dan word je interessant voor buitenstaanders. 

Wil jij een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden en zit je te denken aan crowdfunding? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.